Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104

Uwielbiam piec. Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i ciasteczek. Często są one świetną przekąska w pracy czy szkole. Oczywiście jemy też nie słodkie potrawy. Niestety często są one już obecne na blogu więc wśród postów królują słodycze.

Dzisiaj chciałam wam pokazać ciasto, które upiekłam tydzień temu. 
Bardzo jesienne. Wilgotne, słodko pikantne, rozkosznie jabłkowe i na dokładkę chrupiące miejscami. 
Recepturę znalazłam na blogu pieprz czy wanilia.





Pikantne ciasto z jablkami i imbirem

ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta) 
220 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g masła
120 g cukru
2 duże jajka
garść wyłuskanych orzechów włoskich

40 g imbiru kandyzowanego
60 ml soku jabłkowego
dodatkowe masło i mąka do wysmarowania formy



Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. 
Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem w proszku i solą. 
Orzechy i kandyzowany imbir grubo siekamy. 

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 
Masło ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Naprzemiennie dodjemy partiami po trochę mąki z przyprawami, oraz sok jabłkowy. 
Na koniec łączymy z jabłkami i kandyzowanym imbirem.
Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy z wierzchu orzechami. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie przykrywamy foremkę (od góry) folią aluminiową (stroną matową do góry) i pieczemy dalsze ok. 20 min. 

Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy. 
Gotowe ciasto studzimy na kratce. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.


Miłego weekendu życzy wszystkim Jeżyk autorstwa mej Córci :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty