Risotto z dynią i szałwią

Dwa intensywne piątki mam za sobą. Przyznam szczerze, że takie warsztaty ogrodniczo-botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką!
Dzisiaj odpoczywam sprzątając, piekąc i czekając aż dzieci, które z Małżonem do babci wybyły, wrócą na pizzę :)
Sama raczę się risotto z dynią i szałwią wg Donny Hay :) zapraszam i Was :)
A ciekawych wiadomości na temat szałwii w aspekcie nie tylko kulinarnym zapraszam tutaj :)


Risotto z dynia i szałwią

łyżka oliwy
1 mała cebula, posiekana
12 listków szałwii + usmażone do posypania
400 g ryżu arborio
800 g dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
1,25 litra bulionu
sól, pieprz
30 g masła
40 g startego parmezanu + do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C.
Na średnim ogniu, w rondlu do zapiekania, szklimy cebulę na łyżce oliwy. Dodajemy szałwię chwilkę smażymy, wsypujemy ryż, kawałki dyni, wlewamy bulion, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 25 minut.
Gdy risotto będzie miało jeszcze troszkę płynna konsystencję wyjmujemy je z pieca. Odkrywamy, dodajemy sól, pieprz, masło i ser, mieszamy ok 2 minut by risotto zgęstniało.
Przed podaniem posypujemy parmezanem i usmażonymi listkami szałwii.



Komentarze

  1. Na pewno wypróbuję, bo dyńka mi zalega jedna, na którą nie mam pomysłu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny, słoneczny kolor, wyobrażam sobie wspaniały smak i zapach tego dania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię risotto, a Twoje wygląda bardzo apetycznie i kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty