Szarlotka maslana czyli poWeekendowe Lakocie odc.100
Ubiegły weekend był wyjątkowo słodki. Po chorobach i braku czasu nadeszły dwa wolne dni i spędziłam je głównie w kuchni :) wcale nie jest mi z tym źle. W końcu miałam okazje nadrobić czytanie gazet kulinarnych, szperałam i szukałam inspiracji. W oko wpadła mi łatwa do przygotowania szarlotka. Recepturę znalazłam w KUCHNI październikowej.
Szarlotka maślana
3 jajka
200 g cukru
150 g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
4 duże, kwaśne jabłka (ok 1 kg)
100 g masła
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
Jajka ubijamy z połowa cukru, dodajemy mąkę, proszek oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Jabłka obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy je na małe kawałki.
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem.
Na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je pozostałym cukrem i polewamy rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
Pieczemy w nagrzanym piecu ok 50-55 minut.
Studzimy i wyjmujemy z formy.
Szarlotka maślana
3 jajka
200 g cukru
150 g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z połowy cytryny
4 duże, kwaśne jabłka (ok 1 kg)
100 g masła
Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C.
Jajka ubijamy z połowa cukru, dodajemy mąkę, proszek oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy.
Jabłka obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy je na małe kawałki.
Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem.
Na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je pozostałym cukrem i polewamy rozpuszczonym i ostudzonym masłem.
Pieczemy w nagrzanym piecu ok 50-55 minut.
Studzimy i wyjmujemy z formy.
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńAz zapachnialo u mnie... :) Zostal jeszcze kawalek? Chetnie wpadlabym na kawe :)
OdpowiedzUsuńwszystko niestety zjedli :(
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDZIĘKI!!! jest pyszne :)
Usuńmniam posliniłam sie ;p
OdpowiedzUsuńhehe ja na samo wspomnienie dostaję ślinotoku :)
UsuńNie ma jak szarlotka na ukojenie :)
OdpowiedzUsuń