Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77

Warzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary?

miseczka z Domu Mokoszy

Wrzuć do gara żeliwnego masła bryłkę, oliwy łyżkę wlej...
Cebulę posiekaj drobno a ziemniaki obrane, zgrabnie w kostkę pokrój.
Na skwierczący tłuszcz wrzuć i smaż minut 5, ni mniej ni więcej.
Pół kubka wina do gara nalej, odparuj i wody dolej 2 kubki. 
Gotuj aż ziemniaki miękkie będą. 

Piec nagrzej do stopni dwustu.
Pasternaku korzenie obierz, weź gruszkę obraną. 
Pokrój na kawałki, oliwą skrop obficie, szczodrze posyp solą, pieprzem i tymianku listkami.
Czosnku ząbek nie obrany będzie tutaj pożądany.
Wszystkie piecz aż pasternak stanie się miękki i rumiany.
Odłóż pasternaku korzenia kawałek a resztę wraz z gruszką i czosnkiem bez łupiny dodaj do warzonej mikstury.
Użyj  miksującego narzędzia by krem ukręcić idealny.

Nałóż go do misek paru, posyp migdałem uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym.
Zajadaj, pokrzepiając ciało i by ducha nakarmić.


by uwarzyć krem z pieczonego pasternaku z gruszka mieć musisz:

2 korzenie pasternaku (obrany)
1 gruszka (obrana)
2 ziemniaki (obrane)
1 szalotka (posiekana drobno)
ząbek czosnku w łupinie
100 ml białego wina + 500 ml wody
sól
pieprz
listki tymianku
oliwa
kawałek masła

miseczka z Domu Mokoszy

Komentarze

  1. figma z makiem z pasternakiem ;))))
    brzmi ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie i pysznie! Ja chcę takie miseczki! Muszę się do Ewci uśmiechnąć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) to prawda, pysznie bardzo :)
      a o miseczki pros koniecznie!

      Usuń
  3. Twoja zupa wygląda smakowicie. Czas wypróbować pasterniak!

    OdpowiedzUsuń
  4. "Warzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary?" - oczywiście :D
    No wiem, musze te zupe zrobić...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty