Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118

Pachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI.


Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices)

250 ml płynnego miodu
200 g cukru
Pół łyżeczki soli
Łyżka proszku do pieczenia
Ok 450 g mąki żytniej typ 720
100 g migdałów w płatkach
Po 30 ml amaretto i rumu
Po pół łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej
60 g cykaty (skórki pomarańczowej zasypanej cukrem i odstawionej na dobę lub dłużej do lodówki)
140 g suszonej żurawiny


W misce 200 ml gorącej wody łączymy z miodem i cukrem.  Mieszamy.
Dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy kilka minut. Ja to zrobiłam łyżką.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 40 minut w 170 st. C.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Studzimy ciasto i owijamy folią do żywności. Najsmaczniejsze jest po minimum 2-3 dniach, przed tym czasem jest dość twarde.

Komentarze

  1. ja pozostaję przy dojrzewającym, choć nie powiem ten Twój kusi... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj !
    znalazłam ten przepis w książce z przepisami na pierniki i wczoraj go zrobiłam, pierwszy raz.
    Mój przepis zasadniczo jest taki sam jak Twój z wyjątkiem użytej mąki , u mnie to zwykła tortowa, z bakalii jedynie migdały i to mielone oraz tłuszcz u mnie jest jeszcze 200g masła , które topi się z ciemnym cukrem i miodem.
    Moim zdaniem przypraw / po łyżeczce z każdej / jest trochę za dużo , następnym razem wsypię w/g Twojego przepisu po 1/2 łyżeczki .
    Po zjedzeniu połowy piernika doszliśmy do wniosku , że przełożymy go powidłami śliwkowymi , teraz jest super . Na pewno zrobię na święta , chociaż mam już zarobiony nasz tradycyjny staropolski tzw. dojrzewający.
    Nadal mam problem z nazwą nie wiem jak prawidłowo wymawiać nazwę ;( dlatego mówimy na niego piernik francuski ;))
    Pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty