Dyniowe, bezglutenowe ciastka orzechowe z kawą i bakaliami czyli poWeekendowe Łakocie odc.146

Przeglądałam sobie jakby nigdy nic internet w poszukiwaniu inspiracji 
aż tu nagle zobaczyłam TE ciasteczka. 
Nie mogłam im się oprzeć szczególnie, że w lodówce miałam zapas masła orzechowego. 
Dzieci zachwycone, ja uradowana. Przepis oczywiście troszkę zmodyfikowałam. 
W wersji bezglutenowej oczywiście mąki i proszek muszą być atestowane.




Dyniowe, bezglutenowe ciastka orzechowe z kawa i bakaliami

250 g puree z pieczonej dyni (nie powinno być zbyt wodniste)
75 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
150 g syropu klonowego/miodu w wersji nie wegańskiej
100 g mąki ryżowej
120 g mąki owsianej
35 ml bardzo mocnej kawy
50 g rodzynek lub/i posiekanej czekolady
1 płaska łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
nasiona z połowy laski wanilii
spora szczypta soli himalajskiej


W misce zagniatamy wszystkie składniki ciasta.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wilgotną dłonią układamy uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego.
Następnie spłaszczamy je i za pomocą zamoczonego w wodzie widelca.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 15-20 min. Uważamy, by ciasteczka się nie przypaliły.
Blaszkę z upieczonymi ciasteczkami wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Komentarze

  1. Ojacie! Nie mogłabyś takich ciastek w piątek publikować? :D W weekend mam zezwolenie na słodycze, więc akurat by było...a tu poniedziałkowe dietowanie coraz trudniejsze, jak się napatrzę na te smakołyki... ;) Buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem wrzucę coś w piątek :P buziaki!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. o tak! to wyjątkowo dobre połączenie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty