Czerwona kapusta z komosą ryżową i jabłkiem
To była pierwsza próba przyrządzenia komosy w mojej kuchni, próba bardzo udana.
Przepis podpatrzony w Kuchni 01/2018, autorstwa Dominiki Wójciak.
Lekki, chrupiący pomysł na kolację czy pyszny obiad, a może do lunchboxa?
Lubicie takie smaki?
Czerwona kapusta z komosą ryżową i jabłkiem
1/2 główki niewielkiej czerwonej kapusty
1 kwaskowe jabłko
120 g komosy ryżowej (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu)
pół pęczka natki pietruszki
80 g orzechów włoskich
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Kapustę szatkujemy drobniutko, solimy i skrapiamy octem.
Mieszamy i odstawiamy by zmiękła przynajmniej na 15 minut.
Jabłko myjemy i kroimy w słupki.
Do kapusty dorzucamy przestudzona komosę, jabłko oraz posiekaną natkę pietruszki.
Polewamy oliwą i doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy grubo posiekanymi i uprażonymi orzechami.
Lubię takie sałatki i lubię komosę, pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń