Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem

Po prawie rocznej nieobecności powróciła do nas na dobre wiosna. Ptaki śpiewają, słońce świeci i grzeje, zimowe ubrania zapadły w sen szafowy.
Dzieciaki chcą aktywnie spędzać czas na świeżym powietrzu, wraca do nas energia.
Mam dla Was dzisiaj przepis na bajeczne pierogi prosto z pieca i prosto z książki Malki Kafki "God Food".
Nie sa trudne w przygotowaniu, mają pyszny farsz i super ciasto. Dawno nie pracowałam z tak elastycznym i gładkim ciastem! polecam je Wam także jako przekąskę na zimno idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :)


Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem

ciasto:
2-3 szkl maki pszennej
1 szkl. ciepłej wody
4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

nadzienie:
1 szkl. ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
1/2 szkl. czerwonej cebuli drobno pokrojonej
niepełna szklanka mrożonego groszku
5 łyżek oleju
1 łyżka nasion czarnuszki
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry (utłuczonych w moździerzu)
po 1/2 łyżeczki pieprzu i kurkumy
1 łyżeczka czarnej gorczycy
3 łyżki posiekanego szczypiorku
po 1 łyżce posiekanej mięty, natki pietruszki i bazylii


Ziemniaki obgotowujemy ok 5 minut we wrzącej wodzie. Powinny znacząco zmięknąć. Odcedzamy.
W głębokiej patelni lub rondlu na oleju podduszamy cebulę, dodajemy ziemniaki i pozostałe składniki oprócz ziół.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną.
Od czasu do czasu mieszamy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie dorzucamy zioła, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Zagniatamy ciasto mieszając w misce wszystkie składniki i wlewając wodę, powoli, porcjami, tak by ciasto nie było zbyt rzadkie.
Gdy ciasto będzie odstawać od miski i ręki przekładamy je na stolnice i zagniatamy kolejne 5 minut. Ew. możemy lekko podsypać maka, nie zagniatamy zbyt długo.
Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka (szklanką lub wykrawaczką).
Na każde kółko nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi. Powstałe pierożki smarujemy olejem. Blachę wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok 15 minut, po tym czasie pierożki odwracamy na druga stronę i znowu smarujemy olejem. Podpiekamy dalsze 10 minut.
ja podałam je z sosem pomidorowym i jogurtowym czosnkowym :)

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty