Ciasto czekoladowe z tahini czyli Weekendowe Lakocie odc.173
Czekoladowe mam sny, czekoladowe myśli, czekoladowy czas, czekoladowe ciasto na stole... bo jedynym moim nałogiem jest CZEKOLADA!
Jeśli czujecie podobnie zróbcie to ciasto koniecznie. Czekoladę podkręca tutaj sezamowa nutka tahini. Ciasto z każdym kolejnym dniem nabiera smaku, nie czerstwieje wcale, jest wilgotne, lekko gliniaste. Taki mój czekoladowy ideał!
Przepis znaleziony w KUCHNIA nr.12/2017.
Ciasto czekoladowe z tahini
ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
100 ml kwaśniej śmietany 22%
4 jajka
po 100 g cukru i mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
60 g tahini
glazura:
20 g tahini
40 g cukru pudru
25 ml soku z pomarańczy
Czekoladę łamiemy na kostki. Umieszczamy w miseczce razem ze śmietaną i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, stopniowo łączymy je z mąką i proszkiem do pieczenia, tahiną i masą czekoladową. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
W tym czasie ucieramy składniki glazury. Glazura smarujemy ciasto i pieczemy dalsze 10 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto się upiekło przy pomocy patyczka.
Studzimy i dopiero kroimy.
Jeśli czujecie podobnie zróbcie to ciasto koniecznie. Czekoladę podkręca tutaj sezamowa nutka tahini. Ciasto z każdym kolejnym dniem nabiera smaku, nie czerstwieje wcale, jest wilgotne, lekko gliniaste. Taki mój czekoladowy ideał!
Przepis znaleziony w KUCHNIA nr.12/2017.
Ciasto czekoladowe z tahini
ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
100 ml kwaśniej śmietany 22%
4 jajka
po 100 g cukru i mąki pszennej
5 g proszku do pieczenia
60 g tahini
glazura:
20 g tahini
40 g cukru pudru
25 ml soku z pomarańczy
Czekoladę łamiemy na kostki. Umieszczamy w miseczce razem ze śmietaną i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę, stopniowo łączymy je z mąką i proszkiem do pieczenia, tahiną i masą czekoladową. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
W tym czasie ucieramy składniki glazury. Glazura smarujemy ciasto i pieczemy dalsze 10 minut.
Po tym czasie sprawdzamy czy ciasto się upiekło przy pomocy patyczka.
Studzimy i dopiero kroimy.
Czekolada i tahini!
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne!
oj tak! to chyba jedno z moich ulubionych połączeń smakowych :)
Usuńfajne
OdpowiedzUsuń