Szwedzki chlebek czyli Niedzielne Śniadanie odc.112
To idealna propozycja na czas popsutego piekarnika albo wakacyjnych wyjazdów. Przepis na te chlebki czy tez bułeczki znalazłam na blogu Chilitonka. Nie dość, ze są pyszne to jeszcze łatwo się je robi. Co powiecie na bułeczki z patelni?
Szwedzki chlebek
500 g mąki pszennej typ 550 (lub inna kombinacja np. 400 g maki pszennej i 100 zytnie 720)
10 g drożdży instant lub 35 g świeżych drożdży
240 ml wody
80 g gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki.
Mieszamy mikserem (końcówki haki) aż do powstania gładkiego ciasta.
Przekładamy ciasto do posypanej mąką miski.
Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, powinno podwoić objętość.
Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat posypany mąką, wałkujemy placek na grubość ok pół centymetra.
Za pomocą noża kroimy ciasto na kwadraty lub inne w inne kształty.
Nakłuwamy je widelcem i odstawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy chlebki/bułeczki z dwóch stron, aż staną się rumiane. Powinno to zając ok 1,5 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Szwedzki chlebek
500 g mąki pszennej typ 550 (lub inna kombinacja np. 400 g maki pszennej i 100 zytnie 720)
10 g drożdży instant lub 35 g świeżych drożdży
240 ml wody
80 g gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki.
Mieszamy mikserem (końcówki haki) aż do powstania gładkiego ciasta.
Przekładamy ciasto do posypanej mąką miski.
Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, powinno podwoić objętość.
Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat posypany mąką, wałkujemy placek na grubość ok pół centymetra.
Za pomocą noża kroimy ciasto na kwadraty lub inne w inne kształty.
Nakłuwamy je widelcem i odstawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy chlebki/bułeczki z dwóch stron, aż staną się rumiane. Powinno to zając ok 1,5 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy z patelni i studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Cudowne
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBankowo spróbuję :o)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie to cieszy :) czekam na info jak smakowało!
Usuń