Pączki piwne, oponki czyli poWeekendowe Łakocie odc.170

Tłusty Czwartek w tym roku zapowiada się pracowicie. 
I nie będę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :) 
Dlatego też weekend upłynął mi pod znakiem pączkowania. 
Powstała dwie miski piwnych pączków w kształcie oponek i małych kuleczek. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki
Nie jest skomplikowany a pączki są wyjątkowe! smaczne także drugiego dnia.



Paczki piwne, oponki

ciasto:
550 g mąki pszennej (+ do podsypania)
30 g drożdży świeżych
200 ml piwa, w temperaturze pokojowej (u mnie ciemne)
50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 jajka
2 żółtka
70 drobnego cukru do wypieków
duża szczypta soli
80 g masła, roztopionego i przestudzonego

olej rzepakowy do smażenia (ok. póltora litra)

do posypania:
Cukier cynamonowy - 1 szkl. drobnego cukru + 1 łyżka cynamonu- Wymieszane na talerzyku


Drożdże mieszamy z 20 g cukru i kilkoma łyżkami piwa. Odstawiamy by ruszyły.
Do misy z zaczynem drożdżowym przesiewamy mąkę pszenną.
Dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy dodając pod koniec roztopiony, ostudzony tłuszcz.
Wyrabiamy ciasto kilka minut, tak by stało się gładkie i miękkie
Wyrobione ciasto formujemy w kulę i wkładamy do obsypanej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat i odgazowujemy krótko wyrabiając.
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Dwiema szklankami, lub szklanką i kieliszkiem, wykrawamy pączki.
Pozostałe ciasto raz jeszcze zagniatamy i wykrawamy lub smazymy małe okrągłe pączusie.
Pączki przykrywamy i pozostawić do podwojenia objętości czyli na ok. 25 minu.
Powinny być dobrze napuszone.
Wyrosnięte ciastka smażymy w oleju rozgrzanym do 175 st.C., po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony.
Gorące od razu posypujemy obficie cukrem wymieszanym z cynamonem i odkładamy na talerz.


Komentarze

  1. Cale wieki nie robilam juz oponek :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak! te pewnie dzięki piwnym bąbelkom są wyjątkowo kruche :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty