Fińska tarta z ziemniakami i chrzanem
Ten tydzień mija mi pod znakiem przepisów rodem ze Skandynawii a na dodatek pochodzących z bloga Pistachio.
Zarówno bułeczki jak i ta tarta nie są trudne w przygotowaniu choć wymagają planowania czasowego. Składniki tej tart to nasze swojskie ziemniaki, marchewka i boczek a wszystkiego dopełnia cudowna nutka chrzanu! Niestety odgrzewana tarta to już nie to samo więc sugerują zjedzenie całej od razu albo zrobienie jej z połowy porcji :)
Fińska zimowa tarta z ziemniakami i chrzanem
ciasto:
200 g miękkiego masła
50 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni)
150 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
nadzienie:
500 g ziemniaków odmiany sałatkowej
1-2 łyżki oleju
120 g wędzonego boczku
100 g startej marchewki lub drobno posiekanego selera naciowego
100 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni)
2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
3-4 łyżki posiekanej natki
Formę do tart o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy kruche ciasto.
Miksujemy masło ze śmietaną. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Łączymy zawartośc obu misek i miksujemy by składniki się połączyły.
Z ciasta formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą, lekko spłaszczamy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Przygotowujemy nadzienie.
Ziemniaki gotujemy prawie do miękkości (powinny być minimalnie twardsze, niż takie gotowe do jedzenia), odcedzamy, studzimy i kroimy w 1 cm plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę lub paski boczek i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia.
Przekładamy do wystudzenia do miseczki. Na patelnię z pozostałych tłuszczem wkładamy marchewkę lub seler.
Podsmazamy 2-3 minuty. Dodajemy do boczku, studzimy.
W miseczce łączymy chrzan ze śmietaną.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i kilka minut ocieplamy w temperaturze pokojowej. Ocieplone łatwiej będzie wałkować
Przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy do wielkości formy.
Ciasto dociskamy do brzegów formy i obcinamy fragmenty wystające ponad brzeg.
Na cieście układamy plastry ziemniaków, na nich boczek z marchewką lub selerem.
Posypujemy pietruszką. Wierzch smarujemy śmietanę z chrzanem.
Tartę wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 25 minut.
Pieczemy do momentu aż brzegi ciasta będą złociste.
Tartę podajemy ciepłą lub ostudzoną.
Zarówno bułeczki jak i ta tarta nie są trudne w przygotowaniu choć wymagają planowania czasowego. Składniki tej tart to nasze swojskie ziemniaki, marchewka i boczek a wszystkiego dopełnia cudowna nutka chrzanu! Niestety odgrzewana tarta to już nie to samo więc sugerują zjedzenie całej od razu albo zrobienie jej z połowy porcji :)
Fińska zimowa tarta z ziemniakami i chrzanem
ciasto:
200 g miękkiego masła
50 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni)
150 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
nadzienie:
500 g ziemniaków odmiany sałatkowej
1-2 łyżki oleju
120 g wędzonego boczku
100 g startej marchewki lub drobno posiekanego selera naciowego
100 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni)
2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
3-4 łyżki posiekanej natki
Formę do tart o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowujemy kruche ciasto.
Miksujemy masło ze śmietaną. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Łączymy zawartośc obu misek i miksujemy by składniki się połączyły.
Z ciasta formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą, lekko spłaszczamy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Przygotowujemy nadzienie.
Ziemniaki gotujemy prawie do miękkości (powinny być minimalnie twardsze, niż takie gotowe do jedzenia), odcedzamy, studzimy i kroimy w 1 cm plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kostkę lub paski boczek i podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia.
Przekładamy do wystudzenia do miseczki. Na patelnię z pozostałych tłuszczem wkładamy marchewkę lub seler.
Podsmazamy 2-3 minuty. Dodajemy do boczku, studzimy.
W miseczce łączymy chrzan ze śmietaną.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i kilka minut ocieplamy w temperaturze pokojowej. Ocieplone łatwiej będzie wałkować
Przekładamy ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy do wielkości formy.
Ciasto dociskamy do brzegów formy i obcinamy fragmenty wystające ponad brzeg.
Na cieście układamy plastry ziemniaków, na nich boczek z marchewką lub selerem.
Posypujemy pietruszką. Wierzch smarujemy śmietanę z chrzanem.
Tartę wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 25 minut.
Pieczemy do momentu aż brzegi ciasta będą złociste.
Tartę podajemy ciepłą lub ostudzoną.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(