Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem pleśniowym
Bywają takie dni gdy mój piekarnik działa prawie cały dzień. Tak zdarzyło się miedzy innymi w ubiegłą niedzielę. Oprócz łakoci i chleba powstała wytrawna tarta oraz te, prezentowane tutaj, zapiekane ziemniaki.
Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "moja mała paryska kuchnia".
Danie jest łatwe w przygotowaniu i szybko się robi a smak jest wprost niesamowity!
Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem pleśniowym
4 ziemniaki sałatkowe
1 gruszka
100 g sera pleśniowego typu Lazur czy Rokpol
Ziemniaki obieramy i kroimy w 2mm plastry, układamy dachówkowato na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy nią ziemniaki.
Całość posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy ok 25 minut w piecu nagrzanym do 200 st.C.
Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "moja mała paryska kuchnia".
Danie jest łatwe w przygotowaniu i szybko się robi a smak jest wprost niesamowity!
Ziemniaki zapiekane z gruszką i serem pleśniowym
4 ziemniaki sałatkowe
1 gruszka
100 g sera pleśniowego typu Lazur czy Rokpol
Ziemniaki obieramy i kroimy w 2mm plastry, układamy dachówkowato na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy nią ziemniaki.
Całość posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy ok 25 minut w piecu nagrzanym do 200 st.C.
mniaaam, rozpłynęłam się:)
OdpowiedzUsuńhi hi dobre to było danie, oj dobre!
UsuńAjaj dlaczego wróciłam z zakupów bez gruszki :) 3 składniki a taka pychota. W najbliższym czasie robię obowiązkowo!
OdpowiedzUsuńIzabela
super! polecam i czekam na informację czy smakowało :)
Usuń