Grzankowo-czosnkowy zawrót głowy
Małżon wymyślił grzanki z masełkiem czosnkowym a ja ten pomysł zrealizowałam.
Aromat i smak był wspaniałym początkiem bardzo udanego wieczoru.
20 kromek bułki pszennej lub bagietki pokrojonych pod skosem
20 g masła
2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
solidna szczypta soli i pieprzu
po 1/4 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
15 dag twardej mozzarelli
garść startego cheddara
pomidor i świeża bazylia do dekoracji
Masło ucieramy z ziołami, solą, pieprzem i czosnkiem. Kromki pieczywa układamy na blaszce, smarujemy masełkiem ziołowym, posypujemy tartą mozzarellą i cheddarem. Zapiekamy 10-15 minut w 180 st.C.
Po wyjęciu z piekarnika grzanki dekorujemy cienko pokrojonym pomidorem i bazylią.
Dysleksja to najczęściej - gapowatość. Nic fatalnego. A grzanki? Świetne. Robię je od lat (wersje różne, ale podobne do Pani przepisu).To ratunek przy kolacji lub niespodziewanym przybyciem gości.Zimą idealne pasują do grzanego piwa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń