Jagodzianki z Migdałową Kruszonką czyli Słodki Czwartek odc.22

 Dawno nie piekłam bułeczek, wakacyjny prodiż nie sprzyjał jakoś a tymczasem najnowszy KUKBUK ma kilka świetnych propozycji w tym dwa przepisy na drożdżowe bułeczki. Przepisy trochę pomieszałam i powstały te pyszne, lekkie drożdżówki. W oryginale z serem, u mnie z jagodami i kruszonką z drugiego przepisu. Bułeczki piekłam we wtorkowy poranek a dzisiaj do porannej kawy zjadłam ostatnia, nadal świeżą i smaczną.


Jagodzianki z Migdałową Kruszonką

100 g cukru
250 ml mleka
450 g mąki pszennej
25 g drożdży
100 g smalcu (u mnie masła)
2 jaja
szczypta soli
15 g cukru z wanilią
nadzienie:
300 g jagód
3 łyżki cukru
kruszonka:
50 g masła
50 g mielonych migdałów
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki

Z drożdży, łyżki mleka i cukru waniliowego przygotowujemy zaczyn i zostawiamy go by wyrósł.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej zaczyn, sól, jaja utarte z cukrem i wyrabiamy dolewając mleko. Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo roztopiony, ciepły tłuszcz. Ciasto powinno stać się gładkie, lśniące i odchodzić od ręki. Moje było dość rzadkie.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Na mocno oprószonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto, tniemy na kwadraty i na każdym umieszczamy po łyżce jagód wymieszanych z cukrem.
Brzegi ciasta sklejamy i układamy bułeczki łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem. Łączymy składniki kruszonki by powstały okruszki i posypujemy nimi bułeczki. Odstawiamy na 30 minut by podrosły.
Pieczemy je w 180 st.C ok 15 minut. Studzimy na kratce.



Komentarze

  1. Drożdżowe ciasto i jagody to coś, co kocham!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe jagodzianki! Suto upchane jagodami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!
    Pyszne na śniadanie i cały dzień.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram sie w tym sezonie i zabieram i ciagle odkladam na pozniej ... Patrze na Twoje jagodzianki i zazdroszcze, bo nie wiem, czy zrobie :-( Przepraszam za brak polskich liter.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużo kruszonki. :D mniam.
    Zapraszam do mnie. dietetycznie, fitnessowo, motywacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cale wieki nie jadlam juz jagodzianek. Twoje wygladaja przepysznie. I tam kruszonka...nie moge przestac sie oblizywac :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty