Jogurtowe ciasto z jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.19

Ubiegły tydzień spędziłam na wertowaniu"Moich smaków życia" i najnowszego numeru KUCHNI. Wiele znalazłam inspiracji i kilka pomysłów postanowiłam wykorzystać. 
Pierwszym z tych KUCHENNYCH jest właśnie to ciasto.
W oryginale z wiśniami, u mnie zatopiły się w nim papierówki. Dla mnie zdecydowanie za słodkie ale Małżon posypywał jeszcze cukrem pudrem. Z wiśniami zapewne idealne :)


Jogurtowe ciasto z jabłkami

2 szklanki mąki
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/3 szklanki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
8 łyżek masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
1/2 szklanki jogurtu typu grecki
1/2 szklanki mleka
2 szklanki owoców
3 łyżki cukru trzcinowego do posypania

Do miski przesiewamy make z sodą, proszkiem i solą.
Cukier i skórkę rozcieramy placami na okruszki, dodajemy do nich miękkie masło. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ekstrakt waniliowy i jogurt. Zmniejszamy obroty i dodajemy połowę suchych składników. Mieszając dodajemy mleko i resztę mącznej mieszanki. Wymieszaną masę przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy lub babkownicy. Ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm.
Na wierzchu ciasta układamy owoce, całość posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy w 200 st.C ok 25-35 minut. Ciasto powinno być złotobrązowe a patyczek po wbiciu powinien być suchy.
Studzimy w formie 10 minut a potem wyjmujemy z formy.

Komentarze

  1. Ja dzisiaj ciasto marchewkowe zrobiłam, ale tak patrze, że jabłka są w koszyku, także przyjdzie i pora na jabłkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja to Twoje marchewkowe już zapisałam i zrobię na 100% :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty