Ryba z grilla z cytrynami czyli Środowe Rybki odc.24
Pada. Może nie leje ale cały dzień siąpi. Dzieci dostają fioła. Co tu robić? ano wsiąść do samochodu i gdzieś ruszyć.
Tym razem pojechaliśmy do Swaderek gdzie mieszczą się stawy hodowlane. Tym samym można tam kupić świeżutka rybę oraz ryby wędzone i smażone.
Zakupiłam pstrąga ale nie tęczowego i sielawek kilka.
Od razu na wspomnienia mi się zebrało gdy dziadek przywoził z tegoż samego miejsca sieje, węgorze i sielawy. Wędzone i smażone do pochrupania.
Dzisiaj tylko pstrąg wydawał się sensowny a dużego wyboru rybek wcale nie było.
Takie nasze płocie, leszcze, okonie i jesiotr, na którego mnie niestety stać nie było. Jedne za drogie, inne zbyt ościste by dać dzieciom.
Pstrąg został ugrillowany i zjedzony, podobnie jak wędzone sielawki. Bardzo polecam tę szybką i bardzo smakowitą metodę na rybkę, każdą właściwie.
Ryba z grilla z cytrynami
1 pstrąg, wypatroszony
2 garści posiekanej natki pietruszki
skórka otarta z połowy cytryny
1 posiekany ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
kilka plastrów cytryny
Rybę myjemy i wycieramy. Solimy i pieprzymy na zewnątrz i w środku.
W misce łączymy natkę, czosnek i skórkę z cytryny oraz spora szczyptę soli.
Rybę nacinamy od strony skóry ukośnie w kilku miejscach. W nacięcia wpychamy mieszaninę natki i czosnku.
Od środka również wkładamy mieszankę natki i czosnku oraz kilka plastrów cytryny.
Rybę kładziemy na średnio rozgrzanego grilla. Grillujemy z każdej strony po ok 5 minut.
Podajemy z cząstkami cytryny i grillowanym chlebem.
A to mazurskie złotka :)
Oj, jojoj, jak mi ślinka cieknie ! Ryby kocham w każdej postaci, a mam na dziś doradę :- ), ale gdzie jej do świeżych mazurskich...
OdpowiedzUsuńprzyznam, że taki pstrąg nawet ze stawu hodowlanego ale świeżutki jest obłędny!!!
UsuńNic tylko na obiad dziś przyrządzić rybkę :)
OdpowiedzUsuń