Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem

Ostatnio rzadko kupuję KUKBUKA. Jakoś zraziłam się do tej gazety ale we wrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie. 
Tym czymś okazał się przepis na racuchy z dodatkiem mąki gryczanej za to bez jajek i z jabłkami. Smaczne były po zdjęciu z patelni ale i na zimno wprost ze śniadaniówki :)



Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem

300 ml mleka
10 g drożdży
2 łyżki cukru
180 g maki pszennej pełnoziarnistej
70 g maki gryczanej
4 małe jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru.
Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce.
Po 15 minut dolewamy zaczyn do mąki, dodajemy pozostały cukier i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
Odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta.
Łyżka nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
Smażymy na rumiano z obu stron, posypujemy cukrem pudrem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty