Ciasto grejpfrutowe czyli Słodki Czwartek odc.124

Naprawdę warto je upiec! 
Delikatne, puszyste, lekko kwaskowe. 
Polane lukrem idealnie komponuje się z kubkiem mocnej herbaty.
Powiem Wam szczerze, że piekąc je byłam pełna obaw ponieważ w domu tylko ja jem grejpfruty. Tymczasem okazało się, że blaszka ciasta zniknęła nie wiadomo kiedy!!! 
zajadał się nawet Małżon, zdeklarowany miłośnik mandarynek a przeciwnik tychże owoców!
Przepis podpatrzyłam na blogu addiopomidory, który polecam Wam podobnie jak ciasto!

Ciasto grejpfrutowe

190 g mąki plus dodatkowo do wysypania foremki
2 łyżki świeżo startej skorki z grejpfruta
100 g (1/2 szkl.) białego cukru
95 g (1/2 szkl.) ciemnego cukru
½ szkl. oliwy z oliwek
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
30 ml soku z grejfruta
80 ml maślanki
syrop do nasączenia:
2 łyżki cukru
1/3 szkl. (80 ml) soku z grejpfruta
lukier:
2 łyżki (30 ml) soku z grejpfruta
1 szkl. (120g) cukru pudru

W misce zasypujemy posiekaną drobno skórkę z grejpfruta dwoma rodzajami cukru.
Skórka zmięknie i uwolni maksymalną ilość cytrusowego aromatu.
Dodajemy oliwę i mieszamy na gładko.
Masę przelewamy do misy miksera. Dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej masy.
W drugiej misce łączymy suche składniki. W kubku mieszamy maślankę z 2 łyżkami soku grejpfrutowego.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Do masy jajecznej dodajemy na przemian suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach.
Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Wlewamy do ciasto, wygładzamy i stukamy jej spodem o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Pieczemy ciasto 45 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowujemy syrop. Cukier z sokiem wkładamy do garnuszka. Podgrzewamy, aż się rozpuści.
Gdy ciasto jest już upieczone wyjmujemy je z foremki i przekładamy na kratkę do studzenia.
Nakłuwamy wykałaczką i nasączamy syropem. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ucieramy składniki lukru i polewamy nim ciasto.

Komentarze

  1. u właśnie mnie zainspirowałaś, bo jak lubię grejpfruty to najczęściej zjadam je na surowo ;) a tu taki pyszny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie! przyznam szczerze ze sama byłam zaintrygowana i mile zaskoczona tym ciastem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty