Duńskie paczki lub racuchy czyli Słodki Czwartek odc.122

Mikołaj przyniósł mi w tym roku na gwiazdkę kilka książek. Znalazła się wśród nich pozycja "Wszystkie smaki Skandynawii". Ładnie wydana, w fajnym formacie, z pięknymi, jasnymi zdjęciami i mnóstwem ciekawych receptur. Dzieci jak zawsze zabrały się za wertowanie jej a potem kazały mi zrobić pączki...
Przepis nie był trudny wymagał jednak posiadania specjalnej patelni. Jako że takowej nie mam zrobiłam po prostu racuchy! pyszne i delikatne, z nutką kardamonu i pomarańczy.


Duńskie paczki

450 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
po 1 łyżeczce mielonego kardamonu i sody
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
3 jajka
400 ml maślanki
3 łyżki oleju rzepakowego
sok z połowy pomarańczy
cukier puder do posypania

W misce mieszamy mąkę, sól, cukier, kardamon i sodę oraz skórkę pomarańczową.
Maślankę mieszamy z żółtkami i wlewamy do suchych składników. Wlewamy olej i sok, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Białka pozostawiamy.
Białka ubijamy na sztywna pianę i łączymy delikatnie z ciastem.
Pączki smażymy w specjalnej patelni z dołkami. Jeśli takową mamy, jeśli nie zamiast pączków smażymy racuszki na zwykłej patelni.
Na patelnię wlewamy niewielką ilość tłuszczu.
Nakładamy porcje ciasta i smażymy. Z obu stron na rumiano. Tłuszcz jest potrzebny tylko przy pierwszej porcji ciasta. 
Ponieważ zarówno pączki jak i racuszki są dość grube sprawdzamy patyczkiem czy pączki/racuchy są gotowe w środku.
Gotowe pączki/racuchy posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z domowym dżemem lub konfiturą.


Komentarze

  1. bardziej jak placuszki niż pączki ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne przy takim połączeniu smaków i zapachów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. placuszki-pączki wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kardamon i pomarańcze? O tak!
    Z pewnością wypróbuję zwłaszcza, że ostatnio na śniadanie często jadamy placuszki najróżniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam więc bardzo! kardamon i pomarańcza to super smaki!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty