Łatwe paczki z marmolada różaną czyli poWeekendowe Łakocie odc.148

Tłusty Czwartek zbliża się wielgachnymi krokami a z nim cała góra pączków. 
Rożne ich rodzaje znajdują się już na blogu a dzisiaj kolejna ich wersja. 
Przepis pochodzi z lutowego numeru KUCHNI.
Łatwo się je robi, smakują wyśmienicie, można je nadziać ulubiona marmoladą.. i ten żółty kolor ciasta... czego chcieć więcej w Tłusty Czwartek???



Łatwe pączki z marmolada różaną

400 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
30 g cukru
125 ml ciepłego mleka
5 żółtek
100 g masła
sól
olej do smażenia
marmolada z płatków róży do nadziania



Mąkę wsypujemy do miski i robimy zagłębienie. do zagłębienia wykruszamy drożdże, zalewamy 4 łyżkami mleka i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy roztopione ciepłe masło, letnie mleko, cukier i żółtka a także szczyptę soli.
Wyrabiamy aż ciasto będzie odstawało od ręki.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na 45 minut by ciasto podwoiło objętość.
Ciasto wykładamy na omączony blat i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm.
Wykrawamy szklanką kółka. Przykrywamy je ściereczką i czekamy kolejne 30 minut.
W rondlu rozgrzewamy olej i smazymy kółka z obu stron an rumiano. Uważamy by olej nie był zbyt gorący by pączki nie zaczęły się palić.
Osączamy na papierowym ręczniku i nadziewamy ulubiona marmoladą. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty