Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156

Nie ma jak rozpocząć rok szkolny z choróbskiem na karku. Nie to nie mnie dopadło.
Na szczęście bo Festiwal już w weekend, na nieszczęście bo moją ambitną czwartoklasistkę! Wysoka temperatura, fatalnie wyglądające gardło... ehhh, dzisiaj lekarz i będzie wszystko wiadomo mam nadzieję.

Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :)


Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami 

ciasto:
350 g maki pszennej
8 g suszonych drożdży
50 g cukru
125 ml ciepłego mleka
szczypta soli
50 g masła
jajko
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny

2 łyżki bułki tartej
po ok 600 g śliwek i antonówek
50 g cukru
łyżeczka cynamonu


Mąkę umieszczamy w misce, wsypujemy drożdże, cukier i wlewamy odrobinę mleka.. Mieszamy.
Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy owoce. 
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek nacinamy płytko w kilku miejscach. Możemy je skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały zbytnio.
Śliwki myjemy i przekrawamy na pół. Od strony skórki płytko nacinamy w kilu miejscach.

Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na wielkość blachy. Wkładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posypujemy bułka tartą. Dachówkowato układamy owoce nacięciami do góry.
Mieszamy cukier z cynamonem i połową mieszanki posypujemy owoce.
Ciasto pieczemy ok. 35 minut w 200 st.C.
Po upieczeniu posypujemy resztą cukru z cynamonem.


Komentarze

  1. Super wyglada! :) Dodam coś od siebie i spróbuję jutro

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak udał się wypiek? mam nadzieję, że ciasto smakowało!

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty