Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce

Nic dodać nic ująć tylko zajadać ze smakiem. To żadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!!


Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce

do podania:
plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli
plastry pieczonej dyni i buraków
liście sałaty
pokruszona bryndza owcza
bułeczki razowe
1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej
1/2 szkl. mąki żytniej typ 720
1 szkl. mąki orkiszowej
3/4 szklanki wody
15 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
słonecznik do posypania

białko jajka do posmarowania

Mąkę mieszamy z solą. Drożdże wkruszamy do miski, wlewamy wodę i dodajemy do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę zagniatamy ciasto. Powinno się trochę kleić do rąk.
Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Z ciasta formujemy 4 bułeczki dłońmi posmarowanymi oliwą, układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na kolejne pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st.C.
Wyrośnięte bułeczki posypujemy pestkami słonecznik a i smarujemy białkiem jajka, wstawiamy do nagrzanego pieca z miseczka z woda na dnie.
Pieczemy ok. 12-15 minut. Studzimy je na kratce.



Przed podaniem bułki wkładamy na 2 minuty do nagrzanego do 150 st.C piekarnika.
Przekrawamy je. Nakładamy ketchup, plastry cebuli, sałatę, plastry pomidora, pieczonych buraków, pieczonej dyni, korniszonów, kawałki bryndzy, całość przykrywamy druga częścią bułki i spinamy szpatułką.

Komentarze

  1. Tylko tę bryndze bym pominęła - dała coś innego i całość biorę :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty