Taste&Share czyli podziel się, nie wyrzucaj!

W ubiegły czwartek miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach organizowanych przez markę Electrolux i promujących nową kampanię Taste&Share.



Warsztaty prowadził Julian Karewicz i przygotowaliśmy trzy pyszne dania bazując na zasadzie wykorzystania produktu do ostatniego okruszka.

Powstał krem z topinamburu z chipsami z obierek, łosoś teriyaki z uschniętych warzyw pozostałych w lodówce oraz pudding chlebowy z czerstwego pieczywa.

Bawiłam się świetnie w doborowym towarzystwie koleżanek blogerek ale przede wszystkim miałam  możliwość dowiedzieć się czegoś więcej o aplikacji.

Aplikacja umożliwia podzielenie się tym czego mamy za dużo. Jeśli z przygotowywania kolacji zostanie Wam pół paczki rukoli wystarczy tę informację umieścić w aplikacji i niewykluczone, że ktoś z okolicy, kto tej aplikacji tez używa, skontaktuje się z Wami by tę rukolę przejąć, by się nie zmarnowała. Fajny pomysł? FAJNY! mi osobiście brakowało w tych warsztatach informacji o tym co zrobić z resztkami jeśli nie uda nam się podzielić lub wykorzystać całości. Czy wyrzucić je do śmieci ogólnych? czy może skorzystać z kompostownika? jeśli tak to gdzie i na jakich zasadach?
Warsztaty były interesujące, potrawy bardzo smaczne a studio Electroluxa bardzo kameralne i miłe.

Dziękuję organizatorom za możliwość wzięcia w nich udziału a Was zachęcam do zapoznania się z aplikacją. Znajdziecie ją TUTAJ.
Tymczasem zapraszam Was na mała fotorelację z warsztatów. Dziękuję organizatorom za zdjęcia :)

Szef opowiada :)

składniki...

i jeszcze trochę składników :)

przecedzamy...

sprawdzamy...

polewamy...

nalewamy :)

genialny krem z topinamburu mamy!

i łososia z ryżem i sosem wyśmienitym...

i genialny pudding z lodami :)

Komentarze

  1. Pomysł z aplikacją super. Zaraz poczytam dokładniej o szczegółach. Sama staram się zminimalizować wyrzucanie jedzenia do minimum. Zaczynając od zakupów z głową, przez sprytne gotowanie (czyli moje bento) po dzielenie się jedzeniem z bliskimi lub mrożenie. Niestety nie zawsze się to udaje, dlatego pomysł z tą aplikacją podoba mi się szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super relacja! Oby jak najwięcej osób myślało podobnie o jedzeniu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa! mam nadzieję, ze skoro coraz więcej mówi się o problemie ludzie przestana nagminnie marnować jedzenie :)

      Usuń
  3. Świetna tematyka. Jak zrobiliście zupę? Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. topinambur został obrany i ugotowany w mleku a następnie odcedzony i zmiksowany z warzywnym wywarem i śmietaną, doprawiony solą, pieprzem i gałka oraz amaretto :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty