Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140

Jesień to dla mnie nie tylko czas kolorowych liści, nie tylko okres hurtowego wykorzystywania dyni ale też chwile gdy zaczynam mieć ochotę na mak w formie słodkiej masy :)
O samym MAKu pisałam już tutaja najlepszej masie makowej świata tutaj.
W ubiegłym tygodniu postanowiłam wykorzystać inny przepis, tym razem recepturę Pawła Małeckiego z jednej z książek LIDLA i upiec takie nadziane makiem ślimaczki :)
I powiedzcie sami czy talerzyk z Domu Mokoszy nie pasuje idealnie do makowych wariacji?


Ślimaczki z masa makowa

ciasto z TEGO przepisu na chałkę

masa makowa:
1 l wody
200 ml mleka
200 g suchego, mielonego maku
30 g cukru trzcinowego
50 g miodu
1 jajko
50 g roztopionego masła
70 g płatków migdałowych
100 g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie z amaretto


Ciasto przygotowujemy wg przepisu.
Gdy jest gotowe rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na spory prostokąt.
Smarujemy masą makową.

A jak ją zrobić?

Wodę z mlekiem zagotowujemy. Wsypujemy mak, zagotowujemy i odstawiamy na 30 minut by mak się zaparzył. Następnie mak odsączamy na ściereczce, przepłukujemy zimną wodą i porządnie odciskamy na ściereczce. Mak przekładamy do miski.
Dodajemy cukier, miód, jajko, masło oraz uprażona na suchej patelni płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie.


Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę.
Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
Po tym czasie bez problemy możemy ja pokroić na ślimaczki. Krojone plastry powinny mieć ok 1 cm grubości. Układamy je ślimakiem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, smarujemy białkiem (pozostałym z przygotowania ciasta).
Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 14 minut.
Studzimy na blaszce.



Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty