Muffiny cynamonowe pachnące mandarynką czyli poWeekendowe Łakocie odc.160

Ostatnio niezbyt często piekę muffinki. Kiedyś robiłam to nagminnie. Chyba powinnam powrócić do tego zwyczaju przecież to szybki patent na smaczne ciastka!
Łatwe w przygotowaniu jak każde muffiny, pachnące i smaczne. 
Czego chcieć więcej?
Ten babeczkowy pomysł podpatrzyłam na blogu White Plate. U nas zniknęły w jedno popołudnie a jak będzie u Was?
Przepis lekko zmodyfikowałam by babeczki były jeszcze bardziej pachnące :)


Muffiny cynamonowe pachnące mandarynką

250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g oleju roślinnego lub stopionego i ostudzonego masła
140 g cukru pudru
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
sok z 2 mandarynek
skórka starta z jednej mandarynki

lukier:
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 2 łyżek soku z mandarynki

Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo, ciągle ucierając, dodajemy masło i sok z mandarynek.
Wsypujemy cynamon a także mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko.
Wymieszać do połączenia składników (nie należy miksować zbyt długo).
Formę wykładamy papilotkami a dołki w 2/3 wypełniamy masą.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Muffinki pieczemy ok. 20-30 minut nastepnie Wyjmujemy i studzimy.
Gdy przestygną lukrujemy.
By powstał lukier w miseczce mieszamy cukier z cynamonem i ucieramy z sokiem aż powstanie gęsta pasta, którą można bez problemu rozsmarować na muffinach.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty