Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.151

Moja lodówka ostatnio zastrajkowała gromadząc w sobie wodę. Jak zwykle niby tylko coś się zatkało ale trzeba było lodówkę rozmrozić, umyć, wyczyścić a co za tym idzie pozbyć się zapasów z zamrażalnika.
I choc to nie sezon na jagody, jagodowy sernik zagościł na naszym stole.
Nie przepadam za sernikami na zimno ale ten jeden jedyny podbił moje serce. Jest bajecznie pyszny, powiem tylko tyle :)


Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie

masa serowa:
140 g mrożonych jagód
500 g mielonego sera twarogowego
250 g mascarpone
niepełna szklanka śmietany kremówki
120 g cukru pudru
80 ml cukru
20 g żelatyny
1/4 łyżeczki cynamonu

masa jagodowa:
140 g mrożonych jagód
100 g cukru
sok z połowy cytryny

kruchy spód:
125 g mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
szczypta soli
60 g masła, zimnego i pokrojonego na kawałki
żółtko
kilka łyżek lodowatej wody, ok 1-2


Składniki ciasta zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut a następnie wylepiamy nim nasmarowana masłem tortownicę o średnicy 26 cm.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 12-15 minut. Studzimy.


Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach wody i odstawiamy na 10 minut.
140 g jagód blendujemy z cukrem i cynamonem. Odstawiamy i bierzmy się za przygotowywanie masy serowej.
Miksujemy oba rodzaje sera z cukrem pudrem i kremówką.
Do namoczonej żelatyny wlewamy 100 ml gorącej wody i mieszamy energicznie aż do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy serowej cienkim strumyczkiem cały czas mieszając.
2/3 masy serowej wylewamy na ostudzony spód i wyrównujemy a następnie wstawiamy do lodówki.
Kiedy masa stężeje łączymy pozostałą część masy serowej ze zblendowanymi jagodami.
Mieszamy i przekładamy na masę serową. Wyrównujemy i znowu chłodzimy.
Drugą porcje jagód wkładamy do rondelka razem z cukrem i sokiem z cytryny, przesmażamy tak by powstała dość gęsta polewa do sernika.



Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty