Ciasto z semoliny, z miodem i orzechami czyli Słodki Czwartek odc.162

Chciałam je upiec już od dawna. W książce czaiła się zakładka aż przyszła odpowiednia pora.
"Kulinarne wyprawy Jamiego" inspirowały mnie już nie raz ale to ciasto okazało się wyjątkowo pyszne!
Wilgotne w środku, chrupiące orzechami na wierzchu. Może spodziewałam się tylko bardziej baklawowej konsystencji, takiego nasiąknięcia syropem, tymczasem miejscami syrop do ciasta nie dotarł ale to nic bo i tak smak tego placka jest GENIALNY!!!

Ciasto z semoliny, z miodem i orzechami

ciasto:
5 dużych jajek
225 ml jogurtu greckiego
225 g cukru
75 g mielonych migdałów
skórka otarta z 1 cytryny i z 1 pomarańczy
150 g mąki pszennej
200 g semoliny (kaszy manny)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml łagodnej w smaku oliwy

sos:
150 g łuskanych pistacji (u mnie pół na pół pistacje i orzechy włoskie)
150 ml płynnego miodu
sok z pomarańczy i cytryny (powinny nam zostać po ścieraniu skórki)


Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Składniki ciasta mieszamy w dużej misce. Formę o wymiarach 22 na 29 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy mąką,
Do formy przekładamy ciasto, wyrównujemy  i wkładamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy je ok 30 minut aż będzie złote i upieczone w środku (sprawdzamy patyczkiem).
Odstawiamy je by ostygło.

Na patelni prażymy pistacje na średnim ogniu.
Kiedy zaczną się rumienić część z nich rozgniatamy np tłuczkiem od moździerza.
Do garnka wlewamy miód i całość mieszamy. Wciskamy sok z pomarańczy i cytryny i gotujemy sos przez 2 minuty. Powinien powstać gęsty syrop.

Przestudzone ciasto nakłuwamy nożem, widelcem lub patyczkiem. Polewamy je powstałym orzechowym sosem. Odstawiamy na 15-20 minut. To czas gdy ciasto wchłonie płynne elementy sosu.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty