Razowy chleb orkiszowy z żurawiną i orzechami

Nie ma jak domowe pieczywo! mam swój stały repertuar chlebów i bułeczek ale z chęcią korzystam też z nowych przepisów. Czasami jest tez tak, że nowe przepisy odkrywam w starych książkach :)
Tak też stało się tym razem! "O chlebie" Elizy Mórawskiej mam już 3 lata a ten chleb zrobiłam po raz pierwszy.
Jest wyjątkowo smaczny, lekko słodkawy dzięki żurawinie, i chrupiący co zawdzięcza orzechom. Nawet na drugi czy trzeci dzień super sprawdza się jako grzanka :)


Razowy chleb orkiszowy z zurawina i orzechami

zaczyn 1:
170 g mąki orkiszowej razowej
170 g jogurtu
70 g suszonej żurawiny

Mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy min. na 12 h w temperaturze pokojowej.


zaczyn 2:
170 g maki orkiszowej razowej
5 g świeżych drożdży
100 ml wody

Mieszamy składniki, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 12 h.



ciasto właściwe:
20 g świeżych drożdży
60 g mąki orkiszowej razowej
1,5 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka miodu
70 g orzechów włoskich, prażymy na suchej patelni

W dużej misce łączymy oba rozczyny, dorzucamy resztę składników i zagniatamy ciasto przy pomocy rąk lub miksera. Ciasto będzie gęste, jeśli byłoby zbyt suche można dolać troszkę wody.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. W tym czasie powinno ładnie urosnąć.
Stolnice posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto, lekko odgazowujemy a następnie rozwałkowujemy na gruby kwadrat o boku ok 20 cm.
Z kwadrata formujemy podłużny bochenek. Wkładamy go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba smarujemy olejem, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na dalsze 45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wkładamy chleb i pieczemy go ok 45 minut.
Chleb studzimy po wyjęciu z formy, na kuchennej kratce.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty