Grysikowy deser kokosowy
Deser ten robię od kilku lat. Wtedy to w kioskach ukazywał się Atlas Kulinarny Świata GW. Kiedy pojawiła się część o Turcji byłam w siódmym niebie, przecież spędziłam tam miesiąc, i nie mogłam zapomnieć o tamtejszych słodyczach... ehhh... grysik ten robiłam z pewna nieśmiałością oczywiście z modyfikacjami własnymi na któreś tam urodziny i został pochłonięty w mgnieniu oka.
Od tamtego czasu choć niezbyt przypomina to co tureckie wg Turków gości często na moim stole.
Od tamtego czasu choć niezbyt przypomina to co tureckie wg Turków gości często na moim stole.
po 9 łyżek cukru i kaszy manny błyskawicznej
1 litr mleka
1 łyżka masła
6 łyżek wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cynamon i orzechy włoskie do posypania
Mleko zagotowujemy z cukrem. Pomału, cały czas mieszając, dosypujemy kaszkę. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i wiórki. Mieszamy energicznie. Gdy troszkę przestygnie masę przekładamy do skropionego woda naczynia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy w kosteczkę, posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi.
1 litr mleka
1 łyżka masła
6 łyżek wiórków kokosowych
łyżeczka cukru waniliowego
cynamon i orzechy włoskie do posypania
Mleko zagotowujemy z cukrem. Pomału, cały czas mieszając, dosypujemy kaszkę. Gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i wiórki. Mieszamy energicznie. Gdy troszkę przestygnie masę przekładamy do skropionego woda naczynia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem kroimy w kosteczkę, posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi.
ciekawy deser. ja do kaszy manny mam niestety ogromny uraz;/
OdpowiedzUsuńniesamowicie lubię tak przygotowany grysik :)
OdpowiedzUsuńja wszystko grysikowe chętnie. :)
OdpowiedzUsuń