Muffinki mocno kakaowe z orzechami

Po pieczystym przyszła pora na deser. Oczywiście temperatura nie sprzyjała pieczeniu ale muffinkom oprzeć się nie mogłam. Chęć na czekoladę sprawiła, że w ruch poszło kakao a jako element chrupiący orzechy włoskie. Bazę muffinek stanowi przepis znaleziony kiedyś gdzieś na muffiny cappuccino z czekoladą. Oczywiście trochę dodałam, troszkę odjęłam...


2 szkl.mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczek kakao
70 g orzechów włoskich lekko rozdrobnionych

1 szklanka mleka
1 jajko
100 g masła roślinnego

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Formę do muffinek  wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem.
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączymy z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki dodajemy do suchych. Mieszamy. Dodajemy orzechy i po wymieszaniu przekładamy do foremek.
Pieczemy ok. 25 minut. Czy są upieczone sprawdzamy patyczkiem.


Komentarze

  1. No ta ja je jutro piekę:) ...bo wyglądają pięknie Wiewiórko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też zapiszę sobię przepisik i w najbliższym czasie wypróbuje, bo właśnie czegoś takiego szukałam;DD

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię mocno kakaowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, muffiny wygladaja smakowicie:) dawno nie robilam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, to zrobiłaś, że taki Ci je wybiło do góry? :) Moje zawsze pięknie rosną, ale po pół godzinie opadają na prawie płasko ;( To może zależeć od wykorzystania oleju zamiast masła?

    OdpowiedzUsuń
  6. Może być to kwestia oleju. Mi zawsze pięknie rosną choć wcale nie tak dużo proszku dodaję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dodalam cynamonu bo nie lubie, kawy bo u mnie pije sie tylko prawdziwa i rozpuszczalnej nie mialam. Dodalam troche cukru z prawdziwa wanilia. Dodalam lyzeczke sody i maslanke zamiast mleka. Wyszly super, bardzo ladnie urosly i nie opadly:) moze tylko malo slodkie... jak narazie najlepszy przepis na muffinki jaki znalazlam w necie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj upiekłam te mufinki. Są przepyszne. Polecam mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty