Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106
Po smutnym przedpołudniu przyszedł czas na miły powrót do domu i nerwowy wieczór.
Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki.
Musiałam odreagować w kuchni a chciałam upiec coś względnie zdrowego. Oto one! Bezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :)
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami
50 g orzechów laskowych
25 g płatków migdałowych + do posypania
125 g maki owsianej, bezglutenowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła
1 jajko
8 pokrojonych na 4 części truskawek
Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki i wsypujemy proszek. Mieszamy.
Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami.
Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego.
Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.
Studzimy przed wyjęciem z foremek.
Śiwetne babeczki, wykorzystam przepis bo moja córka jest na restrykcyjnej diecie bez glutenu, bez cukru i bez laktozy , cukier więc zastąpię czymś innym, pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńOjej:( co się dzieje,że aż babeczki potrzebne?
OdpowiedzUsuńKochana! pogrzeb ciotki i Syncio wymiotujący... dzisiaj już piątek więc jest lepiej i mam wizje odpoczynku :)
Usuń