Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami

Podczas upałów nie mam ochoty na mięso i smażone potrawy. Za to pochłaniam mnóstwo owoców i warzyw. Miedzy innymi w formie pieczonej, w postaci zapiekanek i sałatek.
Kilka dni temu przygotowałam pyszną niby tartę na bazie cukinii. Inspiracją był przepis z gazetki Lubie Gotować.

Cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami

ok 500 g cukinii
masło
100 g bryndzy
2 duże pomidory
2 jajka
100 ml śmietanki 12% lub mleka
sól, pieprz
opcjonalnie ziarna słonecznika lub dyni do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 220 st.C.
Cukinie myjemy i kroimy plastry tak by wypełnić nimi dno płaskiego, wysmarowanego masłem, naczynia do zapiekania.
Pieczemy je ok 15 minut.
Na wierz cukinii rozkruszamy ser, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami. Solimy i pieprzymy. Mieszamy śmietankę z jajkami i zalewamy całe danie.
Jeśli ktoś lubi całość może posypać ziarnami.
Pieczemy danie jeszcze 20 minut.

Komentarze

  1. Ooo tak, jutro robię, na bank! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale fajnie! daj znać jak wyszło :)

      Usuń
    2. Własnie sie piecze :) Nie moge się doczekać :)

      Usuń
  2. Faktycznie, takie zapieczone warzywka to idealny pomysł na obiad w upalny dzień :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty