Placek drozdzowy z budyniem i truskawkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.123
Ten post miał pojawić się wczoraj ale... już dawno tak mnie nie zmogło! wczorajszy dzień spędziłam, zamiast na konferencji, w łóżkowym niebycie, z temperaturą i rozstrojem żołądka, prawie nic nie pamiętam i tylko się cieszę, że dzieci zajmowały się sobą i mną, a raczej mój mały bohater Syncio bo i Córcia dogorywała wymiotując wielokrotnie... Dzisiaj nasz stan powrócił do normalności. Trochę osłabiona zmagam się z domową rzeczywistością na zwolnieniu będąc oczekują na nowa pralkę, stara wyzionęła ducha...
Zjadłabym ciasta na przykład takiego jakie upiekłam w weekend.
Drożdżowe, budyń i truskawki... BAJKA!
ciasto:
1 szkl. ciepłego mleka
1 opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych
łyżeczka cukru waniliowego
3 szkl. mąki pszennej
120 g cukru
120 g miękkiego masła
2 żółtka
budyń waniliowy (na 500 ml mleka)
350 ml mleka
300 g truskawek
łyżka cukru trzcinowego
W mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem waniliowym. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, cukier, żółtka i masło. Zagniatamy ręką lub mikserem ciasto. Odstawiamy je na 45 minut by wyrosło.
W tym czasie gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu ale w mniejszej ilości mleka. Lekko studzimy. Truskawki pozbawiamy szypułek.
Gdy ciasto urośnie wykładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy część truskawek, budyń a na koniec jeszcze kila truskawek wtykamy w budyń. Posypujemy cukrem trzcinowym.
Odstawiamy. Nagrzewamy piec do 180 st.C.
Ciasto pieczemy ok 35-40 minut, na koniec włączamy grzanie od góry by budyń się zrumienił.
Przed krojeniem całkowicie studzimy.
To ciasto to jest coś mega pysznego!!! Zrobiłam - nie wyglądało dobrze, bo urosło mocno, musze sobie kupić większe kółko do pieczenia ;) Ale było tak smaczne, że całe zniknęło w ciągu godziny :D
OdpowiedzUsuńwow! nawet nie wiesz jak się cieszę, że je upiekłaś, i że smakowało :)
Usuń