Sałatka z młodych ziemniaków, z małosolnym i szczypiorkiem
Faza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę ziemniaczaną (w wersji wegańskiej, wg Marty Dymek). Bardzo mi smakowała, odkryłam na nowo ziemniaczaną i postanowiłam zrobić ją po swojemu, "na oko" i z dodatkowym składnikiem.
Sałatka z młodych ziemniaków, z małosolnym i szczypiorkiem
500 g małych, młodych, ugotowanych ziemniaczków
1 słodkie jabłko np. Ligol
2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
2 ogórki małosolne
sos:
2 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki oliwy
łyżka syropu z agawy
Ziemniaki kroimy na pół, jabłko myjemy i kroimy w kostkę, cebulkę kroimy w piórka a szczypior w plasterki. Ogórka kroimy w ćwierć plasterki.
Składniki sosu mieszamy i polewamy nimi warzywa. Całość solimy i pieprzymy, mieszamy i chłodzimy min. godzinę.
Młode ziemniaki, małosolne i musztarda sarepska w jednym daniu. Kupuję! :-)
OdpowiedzUsuńciesze się ogromnie! miłej niedzieli :)
UsuńChętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo! udanej niedzieli :)
Usuń