Strudel z jablkami (Apfelstrudel) czyli Slodki Czwartek odc.107
Jak mijają Wam pierwsze dni wakacji???
U nas pracowicie. Wczoraj miałam przyjemność razem z koleżanką prowadzić w Ogrodzie wycieczkę dla Little Chefa na temat roślin jadalnych. Dzisiaj pracuje ze mną Córcia a po pracy może odwiedzimy Muzeum Domków dla Lalek?
Zbliża się kolejny smakowity weekend, planuje już menu na te dni.
Na pewno upiekę ciasto z agrestem, taki jest plan!
Tymczasem małe wspomnienie sprzed tygodnia.
Małżon oglądał ze mnie program o kulinarnym odkrywaniu Wiednia. Kiedy zobaczył Apfelstrudel o mało nie dostał ślinotoku i stwierdził, że mogłabym coś takiego upiec. Mogłabym a jakże, mogłam i upiekłam :)
Pomyślałam trochę, poszperałam w przepisach i wymyśliłam takie o to ciacho. Pyszne, lekkie, wilgotne i bardzo jabłkowe.
PRZYPOMINAM TEŻ O KONKURSIE!!!
PRZYPOMINAM TEŻ O KONKURSIE!!!
Strudel z jabłkami (Apfelstrudel)
200 g maki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
60 g masła (rozpuszczonego)
nadzienie:
600 g jabłek
garść rodzynek
2 łyżki cukru
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
W misie miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy ok 30 minut.
W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką najcieniej jak potrafimy.
Smarujemy połowa masła i nakładamy jabłkowe nadzienie tak by pokryło prawie całe ciasto. Zwijamy w roladę końce podkładając pod spód.
Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy reszta masła.
Pieczemy w 180 st.C. ok 40 minut.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
pysznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:)
dziękuje za miłe słowa :)
UsuńSmacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie!
UsuńPyszny z rodzynkami pachnący cynamonem.Mniamm
OdpowiedzUsuń