Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64
Kasze kojarzą mi się z jesiennymi chłodami więc co tu robi kasza gdy za oknem prawie 30 stopni?
Co by się stało gdyby połączyć kaszę z wiosennymi warzywami?
Teraz już wiem, że wynik tego działania może być tylko pozytywny!
Młode marchewki, szczypiorek i kalafior a do tego pęczak i chrupiące kulki z dorsza.
PYSZNIE!!!
Pęczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi
pęczotto:
po 1/2 cebuli i pora, posiekane
ząbek czosnku, posiekany
2 młode marchewki, obrane i starte na grubych oczkach
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki garam masali
sól, pieprz
600 ml warzywnego wywaru
1 mały lub pół dużego kalafiora, pokrojony na różyczki
olej
200 g pęczaku
Na łyżce oleju szklimy pora i cebulę, dodajemy czosnek. Smażymy minutę, dorzucamy marchewki, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy kurkumę i garam masalę, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy kaszę, mieszamy a następnie zalewamy wywarem. Całość dusimy 5 minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie.
kulki rybne:
500 g białej ryby, np dorsza
łyżka szczypiorku
łyżeczka słodkiego sosu chili
łyżeczka soku z limonki
sól, pieprz
olej do smażenia
W tym czasie robimy rybne kuleczki.
Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku, łyżeczkę słodkiego sosu chili i soku z limonki. Mieszamy.
Kulamy kulki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na głębokim tłuszczu.
Pęczotto podajemy razem z kulkami posypane natką pietruszki lub solo jako wege danie główne.
Wyglada rewelacyjnie, jedno ale..Nie rozumiem idei zmieniania tak fantastycznej ryby jak np dorsz w kulki, placki, burgery i tym podobne okropieństwa. Ja smarze ja samą(z przyprawami) i zawsze smakuje rewelacyjnie. Bez dodatku tłuszczu, jaja i nasiagnietej tłuszem bułki tartej. Mąż zauwazył,ze my polacy lubimy każde mięso czy rybe w bułce otaczać a dużo prościej i zdrowiej po prostu usmażyć na oleju.I tu się zgodzę.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście ze nie ma jak kawał świeżej usmażonej po prostu na maśle ryby! Ale czasem mam ochotę na tradycyjna rybę w panierce i juz, podobnie z paluszkami rybnymi czy schabowym 😉
UsuńAle kusisz :D
OdpowiedzUsuńHehe bo to pyszne zestawienie 🙃
Usuńale to dobre :):)
OdpowiedzUsuńoj tak!
UsuńBobas rośnie, trzeba mu dać jeść. Stanę się niebawem Twoją najwierniejszą fanką:)
OdpowiedzUsuńto bobasowi życzę apetytu i liczę na Ciebie Fanko Droga!!!
UsuńAle pyszności! I jak pięknie to danie wygląda na talerzu! :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń