Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64

Kasze kojarzą mi się z jesiennymi chłodami więc co tu robi kasza gdy za oknem prawie 30 stopni? 
Co by się stało gdyby połączyć kaszę z wiosennymi warzywami? 
Teraz już wiem, że wynik tego działania może być tylko pozytywny!
Młode marchewki, szczypiorek i kalafior a do tego pęczak i chrupiące kulki z dorsza. 
PYSZNIE!!!


Pęczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi

pęczotto:
po 1/2 cebuli i pora, posiekane
ząbek czosnku, posiekany
2 młode marchewki, obrane i starte na grubych oczkach
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki garam masali
sól, pieprz
600 ml warzywnego wywaru
1 mały lub pół dużego kalafiora, pokrojony na różyczki
olej
200 g pęczaku

Na łyżce oleju szklimy pora i cebulę, dodajemy czosnek. Smażymy minutę, dorzucamy marchewki, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy kurkumę i garam masalę, mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy kaszę, mieszamy a następnie zalewamy wywarem. Całość dusimy 5 minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie.


kulki rybne:
500 g białej ryby, np dorsza
łyżka szczypiorku
łyżeczka słodkiego sosu chili
łyżeczka soku z limonki
sól, pieprz
olej do smażenia

W tym czasie robimy rybne kuleczki.
Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku, łyżeczkę słodkiego sosu chili i soku z limonki. Mieszamy.
Kulamy kulki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na głębokim tłuszczu.
Pęczotto podajemy razem z kulkami posypane natką pietruszki lub solo jako wege danie główne.


Komentarze

  1. Wyglada rewelacyjnie, jedno ale..Nie rozumiem idei zmieniania tak fantastycznej ryby jak np dorsz w kulki, placki, burgery i tym podobne okropieństwa. Ja smarze ja samą(z przyprawami) i zawsze smakuje rewelacyjnie. Bez dodatku tłuszczu, jaja i nasiagnietej tłuszem bułki tartej. Mąż zauwazył,ze my polacy lubimy każde mięso czy rybe w bułce otaczać a dużo prościej i zdrowiej po prostu usmażyć na oleju.I tu się zgodzę.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ze nie ma jak kawał świeżej usmażonej po prostu na maśle ryby! Ale czasem mam ochotę na tradycyjna rybę w panierce i juz, podobnie z paluszkami rybnymi czy schabowym 😉

      Usuń
  2. Bobas rośnie, trzeba mu dać jeść. Stanę się niebawem Twoją najwierniejszą fanką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bobasowi życzę apetytu i liczę na Ciebie Fanko Droga!!!

      Usuń
  3. Ale pyszności! I jak pięknie to danie wygląda na talerzu! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty