Ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu czyli Niedzielne Mielenie odc.39

Wróciłam do domu i do cywilizacji. Miałam ambitny plan publikowania postów podczas pobytu w górach ale miejsce ,w którym mieszkaliśmy, mimo info na stroni,e wcale internetu nie zapewniało. Co więcej zasięgu telefon też często nie miewał. Nadrabiam więc zaległości nie tylko w praniu i domowych obowiązkach ale i blogowe.
Dwa tygodnie temu obiecałam Wam ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu. Przepis i pomysł do wykorzystania na pizzy pochodzi z książki "Ekonomia gastronomia". 
Gęsty, pełen smaków i aromatów idealnie pokrywa makaron i rozprowadza się na pizzy. 
Bardzo sycący i pyszny!
Podaje z małymi zmianami.


Ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu

2 szalotki, obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
oliwa do smażenia
po pół łyżeczki suszonego oregano i płatków chili
150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
300 g mielonej wołowiny
800 g krojonych pomidorów z puszki
sól i pieprz

Rondel stawiamy na średnim ogniu.
Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy szalotkę i czosnek. Dodajemy oregano i chili oraz boczek, smażymy pod przykryciem ok 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu by nam się nie przypaliło.
Gdy mieszanka będzie ładnie pachnieć i się lekko rumienić zwiększamy płomień, dodajemy mielone mięso i dobrze mieszamy.
Gdy mięso zacznie się rumienić dodajemy pomidory, zmniejszamy płomień i dusimy bez pokrywki ok. 25 minut. Sos doprawiamy sola i pieprzem. Ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu gotowy!
Przed położeniem na pizzę studzimy, przed wymieszaniem z makaronem podgrzewamy.

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty