Gofry z makiem, na bialkach, lekkie i puszyste czyli Slodki Czwartek odc.112
Kiedy zeszliśmy już 665 kamiennymi stopniami ze Szczelińca Wielkiego Małżon z Córcią ruszyli po samochód w kierunku Pasterki a ja z Synciem poczłapałam do Karłowa.
Po drodze mijaliśmy stragany i stoiska, zapachniało mi goframi. Postanowiłam, że po powrocie zrobię takie domowe, pyszne, pulchniutkie...
Dzisiaj po północy gdy próbowałam zasnąć po długiej drodze i nocnym powrocie wpadł mi do głowy pomysł na lekkie jak puch gofry na białkach, z makiem :)
Oto one!!!
450 ml mąki pszennej
400 ml mleka
2 łyżeczki maku
szczypta soli
5 łyżeczek drobnego cukru
60 ml oleju
4 białka
syrop klonowy do podania
Białka ubijamy na sztywno.
Pozostałe składniki mieszamy dokładni w misce a następnie łączymy z białkami.
Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i pieczemy gofry ok 4 minut.
Studzimy na kratce.
Podajemy polane syropem klonowym.
pycha :)
OdpowiedzUsuńoj tak! polecam :)
UsuńSwietne gofry! Takich na bialkach jeszcze nie jadlam...
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa! polecam! sa bardzo puszyste i leciutkie dzięki samym białkom :)
UsuńMusiały być przepyszne :D
OdpowiedzUsuńo tak! takie właśnie były :)
Usuń