Frittata z ziemniaków i sera pleśniowego
Szybki obiad lub pyszna kolacja na ciepło a może sycące drugie śniadanie do pracy?
Wszystkim tym opcjom mówię TAK i piekę frittatę :)
Wg przepisu Donny Hay.
Frittata z ziemniaków i sera pleśniowego
ok 800 g ugotowanych ziemniaków, pokrojonych w plasterki
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
4 duże jajka
375 ml śmietany kremówki
100 g sera z niebieską pleśnią np Lazur czy Rokpol
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st.C.
Ziemniaki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy, pieprzymy i posypujemy listkami rozmarynu.
Jajka energicznie mieszamy ze śmietanką i zalewamy ziemniaki.
Na wierzchu układamy plastry sera.
Pieczemy ok 30 minut. Mi osobiście ta frittata najbardziej smakowała na drugi dzień, na zimno.
kiedys wypróbuję
OdpowiedzUsuńpolecam Ci bardzo!
Usuńkusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuń:) tak tez smakuje!
UsuńWspaniały widok, a ten ser dopełnia całości:)
OdpowiedzUsuńAle obłęd! WYgląda bosko!
OdpowiedzUsuń