Pieczarki w sosie sojowym, z ryżem

To jakże szybkie w przygotowaniu danie zrobiłam wg pomysłu Liski z Whiteplate (oczywiście z moimi modyfikacjami). Okazało się, ze świetnie nadaje się jako "coś na ząb" do pracy albo na kolację. Jeśli lubicie grzyby zróbcie, polecam!




Pieczarki w sosie sojowym, z ryżem

250 g niewielkich pieczarek, większe powinny być przekrojone na pół
3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekany ząbek czosnku
1 mała pokrojona w kostkę cebula
1/2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru
! łyżka octu jabłkowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
mała gałązka rozmarynu

do podania ugotowany, brązowy ryż



Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pieczarki oraz rozmaryn. Smażymy na sporym ogniu, aż pieczarki zaczną się rumienić i odparuje trochę wody.
Dodajemy cebulę, imbir i czosnek, chwilę dusimy, cebula powinna się zeszklić. Często mieszamy.
Dodajemy ocet oraz sos sojowy.
Dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy. Podajemy z ryżem.


Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty