Jagodowo choć w lesie nie byłam i razowo choć na razowiec chęci nie miałam

Dawno mnie tu nie było. Wczoraj miałam czas na gotowanie tylko sił brakowało. Wzięłam się jednak w garść i zrobiłam gulasz z pieczarkami, sałatkę oraz ciasto.
Już jakiś czas temu dostałam od koleżanki z pracy cały worek zamrożonych jagód. Piekłam już z nimi drożdżowe a wczoraj przyszła pora na ciasto proszkowe z dodatkiem śmietany. Wilgotne, niezbyt słodkie i bardzo proste w wykonaniu. A zaraz po cieście piekł się chleb. Na zamówienie. Inny niż wszystkie dotąd. Typowy, ciężki i gliniasty razowiec ale z rodzynkami. W głowie siedzą mi czekoladowo pistacjowe muffinki ale na razie są jedynie w głowie i kupiłam orzeszki :)



CIASTO BISZKOPTOWO-PROSZKOWE Z JAGODAMI

220 g masła roślinnego
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 garści jagód

Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy żółtka, proszek, śmietanę a na końcu mąkę i pianę ubitą z białek.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Na wierzch wysypujemy jagody.
Pieczemy w 180 st.C ok 45- 50 minut. Wierzch po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.



RAZOWIEC Z RODZYNKAMI

Zaczyn:
250 ml wody
150 g płatków żytnich
100 g aktywnego zakwasu żytniego (najlepiej dokarmionego dzień wcześniej)
15 g soli

Wszystkie składniki mieszamy i zostawiamy na noc w temp. pokojowej. Ja zostawiłam zamknięte w piekarniku "pod żarówką".

Następnie dodajemy:
10 g świeżych drożdży
100 g rodzynek
240 ml wody
1 łyżka miodu
320 g mąki żytniej razowej
150 g mąki pszennej

Rodzynki namaczamy w 100 ml wrzątku. Drożdże rozpuszczamy w reszcie wody, mieszamy dokładnie z rozczynem i pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, następnie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Keksówkę smarujemy oliwą i wysypujemy otrębami i wkładamy do niech wyrośnięte ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę (powinno to zająć ok. 30-40 minut, u mnie zajęło godzinę).
Piekarnik nagrzewamy do 210 st C.
Wstawiamy bochenki, po ok. 10 minutach zmniejszamy temp. do 180 st C i dopiekamy ok. 35 minut.


Komentarze

  1. fajne ciasto z jagodami, takie lubie:) a chlebek przepysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na pewno pyszne a chlebek wygląda rewelacyjnie, dziś też planuję taki razowiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto rewelacyjne, aż ślinka cieknie! Chlebuś równie znakomity:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi ochoty na jagodowe ciasto, w tym roku jeszcze nie jadłam takowego, a Twoje wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji