ciężki dzień i Risotto warzywno pieczarkowe

Są takie dni kiedy czuję się okropnie. Zaliczyć do nich można Dzień Matki i Dzień Dziecka, no i Święta wszelkie... moja samotność bierze wtedy gorę nad wszystkimi pozytywnymi uczuciami. A dzisiaj na dokładkę mamy jeszcze deszcz rzęsiście padający z nieba i plany, które dzięki temu wzięły w łeb bowiem wyprawa na super wypasiony plac zabaw w strugach deszczu to nie to co Wiewióry lubią najbardziej.
Jest mi przykro, czuję się sama, wiecznie sama ze wszystkim. Owszem Małżon pomaga ale nie zastąpi mi najbliższych, których już nie ma... i nikt ich nie zastąpi ani mi ani moim dzieciom. Psiapsiółki też stanowią wielką pociechę ale w taki dzień jak dziś moje dzieci nie zostaną zabrane przez babcię na festyn, ani nie pójdą z dziadkiem na lody. Córcia ucieszy się zapewne z wymarzonej Barbie Kwiatowej Wróżki kolor fioletowy, więc i mi będzie miło ale będziemy świętować znowu we troje, a wieczorem w czworo zapewne tak jak i moje jutrzejsze imieniny, o których pewnie nikt pamiętać nie będzie. I nie zadzwonię do mamy żaląc się na złe wyniki badań krwi Syncia, nie powie mi nikt, że będzie ok i żebym się nie martwiła. Jestem SAMA i wcale nie jest mi ze sobą dobrze.

I nawet nie spróbuję risotto, które to przygotowałam Małżonowi, i którym wczoraj zajadała się Córcia wybierając i pochłaniając groszek oraz pieczarki (uwielbiam ja za otwartość kulinarną!).
Prawdziwe, łatwe w przygotowaniu i wege dla tych, którym mięso w dniu dzisiejszym nie pasuje.
Przepis znalazłam na blogu gingerbreath.


180 g ryżu do risotto (u mnie arborio)
800 ml bulionu  drobiowego
1/2 cebuli
1 mała marchewka
3 łyżki mrożonego groszku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duża łyżka masła
180 g pieczarek
ew. garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
3 duże łyżki tartego sera typu Parmezan, u mnie Grana Padano

Cebulę i marchewkę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i dusimy ok. 2 minut. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy na patelnię z warzywami i rumienimy około 5 minut, następnie przekładamy na talerzyk. Do reszty na patelni wsypujemy ryż. Mieszamy i podsmażamy przez minutę. Następnie wlewamy chochlę bulionu, mieszamy i gotujemy do wchłonięcia się płynu. Kolejno wlewamy po chochli bulionu, za każdym razem czekając aż się wchłonie - aż do skończenia się płynu. Powinno zająć to około 20 minut. Wyłączamy palnik. Do ryżu dodajemy łyżkę masła, mieszamy. Dorzucamy podsmażone wcześniej pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Rozkładamy do miseczek. Posypujemy serem i natką, podajemy ciepłe.

Komentarze

  1. ściskam Cię bardzo mocno... tak mocno jak tylko się da, abyś chociaż na chwilę poczuła, że jesteś. Przykro mi z powodu Twojego smutku... Powiedz mężowi, żeby Cię mocno i długo tulił. Ja aktualnie jestem sama, bez wsparcia mężczyzny, a niezmiernie potrzebuje mocnego i ciepłego uścisku... Ty Go masz, poproś Go. Będzie dobrze :* Chociaż to wszystko bardzo boli, musi być dobrze.

    A może po prostu potrzebujesz się wypłakać? Mi pomaga...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam ciepło i życzę, żeby wszystko się ułożyło :) Pozdrawiam, Nashelly gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. och Wiewióro, pozdrawiam Ciebie i sciskam mocno:)
    trzeba być twardą, no weź! innego wyjścia nie ma!!
    ja lubie risotto:) Barbie Kwiatowa Wróżka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiewióro! Głowa do góry;) po deszczu zawsze świeci słońce, a czasem nawet jest tęcza:))) Ja mimo, ze od czasu do czasu mogę liczyć na niezastąpionych Dziadków, to też nie jestem pozbawiona takich pochmurnych dni, kiedy to widzę tylko czarną czarność ... ale potem jest tylko lepiej;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty