Zielony Majonez i Sylwestrowe Pieczone Pierogi z Kaszą

Jako imprezową przekąskę na Sylwestra chciałabym zaproponować Wam dzisiaj pieczone pierogi. Nadzienie jest dla mnie nowością. Kasza gryczana, cebula i biały ser komponują się idealnie. Pomysł zaczerpnęłam z numeru grudniowego gazetki "Moje smaki życia". Jako dodatek do pierogów śmiało mogę polecić majonez z awokado, przepis znalazłam w Filozofii Smaku



PIECZONE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
pół łyżeczki drożdży
1/4 szkl. ciepłej wody
3/4 szkl. gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
100 g kaszy gryczanej
250 g białego sera
1 duża cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

Mąkę przesiewamy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, łączymy z olejem, jajkiem, solą i dodajemy do mąki.
Zagniatamy ciasto stopniowo dodając gorąca wodę i podsypując mąką jeśli jest zbyt lepkie. Ciasto powinno być sprężystsze i niezbyt twarde.
Kasze gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do białego sera i posiekanej, podsmażonej na oleju cebuli. Mieszamy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Ciasto wałkujemy partiami. Wykrawamy z niego kółka. Nakładamy farsz na połowę kółek, przykrywamy pozostałymi kółkami i sklejamy. Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy olejem i zostawiamy na pół godziny by odpoczęły. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C.
Podajemy z dipami, musem z buraczków lub ulubionym sosem.



MAJONEZ Z AWOKADO

1 dojrzałe awokado
sok z połowy limonki lub cytryny
pół drobno posiekanego ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy EV

Obrane i pozbawione pestki awokado wkładamy do blendera lub do naczynia w którym możemy je utrzeć. Dodajemy sok z limonki lub cytryny, oliwę, czosnek, i całość doprawiamy solą i pieprzem.
Miksujemy bądź ucieramy by masa stała się gładka. Jeśli zajdzie taka potrzeba dodajemy więcej oliwy. By uzyskać rzadszy majonez dodajemy odrobinę wody. Świetnie sprawdza się jako dip lub jako dodatek do sałatek.
Przechowujemy go w zamkniętym słoiczku w lodówce. Zjadamy w przeciągu 2-3 dni. W trakcie przechowywania nie traci on koloru i nie ciemnieje.

Komentarze

  1. Fajny pomysł z tym majonezem :) Nie jadłam nigdy z kaszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) ciekawe to połączenie :)

      Usuń
  2. ja uwielbiam z kaszą!!! a ten majonez - rewelacja!! pewnie jutro nie starczy czasu na gotowanie - remanenty, zakupy, dokumenty na koniec roku, ale może w tygodniu:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chcę i pierogi i awokadowy majonez!
    Najpyszniejszego sylwestrowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie :) i Tobie tez udanej zabawy :)

      Usuń
  4. Ależ zrobiłaś nam smaka na pierogi i zielony majonez :-)
    Życzymy niezapomnianej nocy Sylwestrowej i owocnego Nowego Roku!
    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje dziewczyny!!! Wam tez dużo radości w nowym Roku i udanej zabawy jeszcze w tym starym :)

      Usuń
  5. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla Ciebie, Męża i Dzieciaczków!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty