Buraki faszerowane miesem, jablkiem i ziolami

 Uwielbiam faszerować warzywa, próbować co raz to nowych kombinacji.
Nadeszła jesień więc znowu sięgnęłam po jeszcze nie stare buraki, wykorzystałam też pyszne i chrupiące jabłka. Zestawienie może wyda Wam się dziwne ale naprawdę warto je wykorzystać.


Buraki faszerowane mięsem, jabłkiem i ziołami

3 średnie młode buraki
200 g mielonego mięsa indyka
1 mała cebulka dymka, ze szczypiorkiem
1 mały ząbek czosnku
1/4 słodkiego jabłka
2 czubata łyżka serka ziołowego np. Alemtte
sól, pieprz
olej do smażenia

Buraki myjemy, przekrawamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok 1,5 h w 200 st.C. Powinny być mięciutkie w środku.
W czasie gdy pieką się buraki przygotowujemy farsz.
Mięso podsmażamy z posiekana cebulką i czosnkiem, delikatnie solimy i pieprzymy. Powinno się leciutko zrumienić.
Mięso studzimy. Łączymy z posiekanym szczypiorkiem i jabłkiem pokrojonym w 0,5 cm kosteczkę.
Lekko studzimy i delikatnie wydrążamy łyżką.
Połowę środków buraków siekamy i dodajemy do farszu. Z drugiej części możemy zrobić jakąś surówkę lub je zamrozić.
Farsz przyprawiamy serkiem, ew. solimy i pieprzymy, mieszamy i przekładamy do wydrążonych buraków.
Zapiekamy kolejne 10-15 minut w 200 st.C.
Podajemy gorące posypane szczypiorkiem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty