Surowka z czerwona kapusta, granatem i z serem plesniowym

Psiapsiółka miała "18te" urodziny. Zaprosiła mnie na poranną kawkę z ciastkiem. Wyjątkowo się Kochana postarała. Nie dość, że muffiny były ekstra zdrowe i bezglutenowe to na stole stanęła też wspaniała sałatka.
Podpatrzona w "O jabłkach".



Surówka z czerwona kapusta, granatem i z serem pleśniowym

2 jabłka
1/2 małej czerwonej kapusty100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią
2 łodygi selera naciowego
1 średni owoc granatu

dressing:
2 łyżki majonezu
1/2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
szczypta kurkumy
sok z 1 cytryny
kilka łyżek oliwy lub wody

Jabłkom wykrawamy gniazda nasienne, kroimy je w cienkie plasterki razem ze skórką. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Wyjmujemy pestki z granatu przekrawając go na pół.
Listki kapusty blanszujemy i ścieramy na grubej tarce.
Układamy w salaterce, posypujemy pokruszonym serem, dodajemy selera pokrojonego w cienkie plasterki oraz plasterki jabłka. Posypujemy granatem.
Mieszamy wszystkie składanki dressingu. Przed podaniem polewamy surówkę sosikiem :P

Komentarze

  1. Ech, jako alergika na jabłka i granaty mogę sobie tylko pomarzyć :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze jeden post o książce o jabłkach i chyba ją kupię. Masz siłę rażenia, że hoho;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe :) jeszcze parę przepisów wypróbuję :)

      Usuń
  3. Świetne połączenie tak różnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty