Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79

Prawdziwy ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny.
Wspaniała, sycąca zupa. Polecam!


Barszcz ukrainski 

200 g buraków pokrojonych w słupki
200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżki oleju
1 cebula, posiekana
1 marchew, starta na grubych oczkach
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 pomidor, bez skórki, starty na tarce
1/2 małej białej kapusty, poszatkowana
1 puszka czerwonej fasoli, odsączona i opłukana
sól, pieprz
1 litr wywaru na wołowinie
natka do posypania

Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować.
Do patelni dorzucamy paprykę, przecier  i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru.
Wrzucamy do wywaru kapustę i fasolkę i gotujemy ok 10 minut.
Podajemy z natka pietruszki, chlebem, ew z kleksem śmietany.


Komentarze

  1. Mimo wszystko tę posikaną cebulę bym umył...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam barszcz ukraiński! Moja Mama jest mistrzynią w jego gotowaniu po prostu... :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez uwielbiam! moja mam nie pamiętam czy robiła :(
      pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pyszności!!! Chyba muszę się skusić by w końcu też się przełamać i ją zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bardzo! najlepiej zrobić od razu duży gar bo każdego kolejnego dnia smakuje lepiej :)

      Usuń
  4. Na taka zupe mam juz ochote od dawna...pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(