Pieczone buraki z granatem i orzechami

Sałatka to pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce". 
Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory!
Polecam Wam moją bordową kombinację.



Pieczone buraki z granatem i orzechami

750 g buraków
1 mały owoc granatu
duża garść orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
oliwa

Buraki myjemy, obieramy i kroimy na spore kawałki. Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy obficie.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok 40 minut.
Orzechy grubo siekamy. Z granatu wydobywamy pestki.
Gdy buraki ostygnął wkładamy je do miski. Skrapiamy octem i mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy.
Podajemy po pół godzinie od przygotowania, ważne by składniki się przegryzły.



Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji