Sałatka kus kus z ciecierzycą i granatem

Miałam ostatnio wielka ochotę na lekką sałatkę o orzeźwiającym smaku. Przeglądając "What Katie Ate. Weekend" znalazłam te kombinację. Nie zawiodłam się! zestawienie składników jest wspaniałe. Chrupiące płatki migdałowe i cieciorka, słodkawy granat i kwaskowa cytryna a na końcu aromat mięty...


Salatka kus kus z ciecierzyca i granatem

100 g kus kusu
sól, pieprz
50 g płatków migdałowych, uprażonych do złoto
1 łyżka oliwy
200 g ugotowanej, osaczonej ciecierzycy
1 łyżeczka mielonego kuminu
sok i skórka starta z 1 cytryny
pestki z 1 granatu, najlepiej sporego
garść listków mięty, porwanych
oliwę EV

Kus kus przygotowujemy wg przepisu na opanowaniu.
Doprawiamy sola i pieprzem, spulchniamy widelcem i wrzucamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsyp[ujemy cieciorkę. Dosypujemy kmin rzymski, sól i pieprz, mieszamy i smażymy ok 10 minut by kuleczki się ze złociły. Wlewamy sok z cytryny i smażymy dalszą minutę.
Ciecierzycę przesypujemy do miski z kaszką, dorzucamy płatki migdałowe, pestki granatu, miętę, skórkę z cytryny, mieszamy. Skrapiamy oliwą, dosmaczamy solą i pieprzem, ew. dodatkową łyżką soku z cytryny.
Sałatka pyszna na ciepło i na zimno!

miseczka of course z Domu Mokoszy :)

Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty