Berlinskie ciasteczka twarogowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.118

Zaintrygował mnie skład tych ciasteczek i sposób ich przygotowania. 
Chrupią i są wilgotne w środku jednocześnie. 
Słodkie i kwaskowe... 
Pyszne! przepis z książki "Mamuszka".

Berlinskie ciasteczka twarogowe

80 g margaryny
200 g twarogu
200 g mąki
1 łyżeczka proszku doi pieczenia
50 g cukru

Ucieramy w misce masło z serem, dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i zagniatamy ciasto.
Chłodzimy je w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Wykrawamy kółka o średnicy ok 8-10 cm.
Cukier wsypujemy do miseczki. Przytykamy jedną stronę kółka, składamy cukrem do środka.
Znowu przytykamy do cukru jedna stronę pół krążka i składamy cukrem do wewnątrz. Na koniec przytykamy jedna stronę gotowego ciastka (ćwiartki krążka) i układamy je na blaszce cukrem do góry.
Pieczemy ciasteczka ok 30-40 minut aż będą ładnie rumiane.






Komentarze

  1. robiłam podobne są pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa :) miłego wieczoru!

      Usuń
  2. Czy zamiast margaryny można użyć masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można choć jeśli używasz tłustego twarogu ciasteczka mogą być bardziej tłuste :) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję, wyglądają smakowicie, wkrótce wypróbuję:)

      Usuń
  3. Bardzo fajne i zapisuję do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, musze koniecznie zrobić, poradz zprosze co dodac zamiast twarogu, w Holandii nie mam do niego łatwego dostepu,ricotta bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm to Ci zagadka! chodzi o raczej zwarty ser i lekko kwaskowy... ricotta chyba powinna być dobra jeśli chodzi o konsystencję, nie wiem jak ze smakiem :)

      Usuń
  5. A tam zaraz berlińskie... ;)
    Ciasteczka twarogowe (ros. Творожное печенье) to klasyka klasyki kuchni radzieckiej, której już 30 lat temu dziewczynki w szkołach na lekcjach "pracy" uczono ;)

    Ciasto twarogowe jest genialnym ciastem, które można nie tylko na słodko, ale i na wytrawnie podawać.
    W wersji na słodko można:
    - jak u Ciebie z cukrem, tylko cukier można zmieszać np. z cynamonem lub inną przyprawą
    - pozawijać rogaliki z powidłami lub konfiturą
    - można ulepić pierożki z różnymi nadzieniami, byle niezbyt mokre.
    - zrobić francuską galette z owocami
    - itp.

    W wersji na wytrawnie można:
    - obsypać przyprawami i zrobić "paluszki- spiralki" przekąskowe
    - owinąć pocięte wzdłuż na ćwiartki parówki i zapiec (pyszne! :))
    - zrobić pierożki z różnymi nadzieniami
    - zrobić roladę i ją potem pociąć na plastry i te plastry upiec, by powstały takie a la bułeczki-ślimaczki
    - zrobić francuską galette - pyszne połączenie to morele&kminek i ewentualnie ser kozi. Ogólnie morele i kminek (nie kumin, a kminek) to wyjątkowo udany mariaż :) Albo miękki ser kozi, figi, tymianek i miód :)
    - itp.

    Ciasto twarogowe to świetne ciasto, które daje multum możliwości :)

    Udanych eksperymentów!
    Bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak obszerny komentarz :)
      Nazwa "berlińskie" pochodzi z książki, o której pisałam we wstępie :)
      Faktycznie ciasto twarogowe daje wiele możliwości. Moja mama robiła podobne choć jednak w innych proporcjach i zawijała w nie wszystko co się dało!
      Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :)
      Wiewióra

      Usuń
  6. Robiłam już kiedyś ciasto z twarogiem zamiast jajek, rzeczywiście jest bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się, że nie tylko mi smakuje takie ciasto! pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Popularne posty