Berlinskie ciasteczka twarogowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.118
Zaintrygował mnie skład tych ciasteczek i sposób ich przygotowania.
Chrupią i są wilgotne w środku jednocześnie.
Słodkie i kwaskowe...
Pyszne! przepis z książki "Mamuszka".
Berlinskie ciasteczka twarogowe
80 g margaryny
200 g twarogu
200 g mąki
1 łyżeczka proszku doi pieczenia
50 g cukru
Ucieramy w misce masło z serem, dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i zagniatamy ciasto.
Chłodzimy je w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Wykrawamy kółka o średnicy ok 8-10 cm.
Cukier wsypujemy do miseczki. Przytykamy jedną stronę kółka, składamy cukrem do środka.
Znowu przytykamy do cukru jedna stronę pół krążka i składamy cukrem do wewnątrz. Na koniec przytykamy jedna stronę gotowego ciastka (ćwiartki krążka) i układamy je na blaszce cukrem do góry.
Pieczemy ciasteczka ok 30-40 minut aż będą ładnie rumiane.
robiłam podobne są pyszne
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :) miłego wieczoru!
UsuńCzy zamiast margaryny można użyć masło?
OdpowiedzUsuńtak można choć jeśli używasz tłustego twarogu ciasteczka mogą być bardziej tłuste :) pozdrawiam!
UsuńDziękuję, wyglądają smakowicie, wkrótce wypróbuję:)
UsuńBardzo fajne i zapisuję do wypróbowania:-)
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo!!!
UsuńSą obłędne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziękuję, dzięki :)
Usuńwow, musze koniecznie zrobić, poradz zprosze co dodac zamiast twarogu, w Holandii nie mam do niego łatwego dostepu,ricotta bedzie ok?
OdpowiedzUsuńhmmm to Ci zagadka! chodzi o raczej zwarty ser i lekko kwaskowy... ricotta chyba powinna być dobra jeśli chodzi o konsystencję, nie wiem jak ze smakiem :)
Usuńwspaniałe:)
OdpowiedzUsuńA tam zaraz berlińskie... ;)
OdpowiedzUsuńCiasteczka twarogowe (ros. Творожное печенье) to klasyka klasyki kuchni radzieckiej, której już 30 lat temu dziewczynki w szkołach na lekcjach "pracy" uczono ;)
Ciasto twarogowe jest genialnym ciastem, które można nie tylko na słodko, ale i na wytrawnie podawać.
W wersji na słodko można:
- jak u Ciebie z cukrem, tylko cukier można zmieszać np. z cynamonem lub inną przyprawą
- pozawijać rogaliki z powidłami lub konfiturą
- można ulepić pierożki z różnymi nadzieniami, byle niezbyt mokre.
- zrobić francuską galette z owocami
- itp.
W wersji na wytrawnie można:
- obsypać przyprawami i zrobić "paluszki- spiralki" przekąskowe
- owinąć pocięte wzdłuż na ćwiartki parówki i zapiec (pyszne! :))
- zrobić pierożki z różnymi nadzieniami
- zrobić roladę i ją potem pociąć na plastry i te plastry upiec, by powstały takie a la bułeczki-ślimaczki
- zrobić francuską galette - pyszne połączenie to morele&kminek i ewentualnie ser kozi. Ogólnie morele i kminek (nie kumin, a kminek) to wyjątkowo udany mariaż :) Albo miękki ser kozi, figi, tymianek i miód :)
- itp.
Ciasto twarogowe to świetne ciasto, które daje multum możliwości :)
Udanych eksperymentów!
Bożena.
Bardzo dziękuję za tak obszerny komentarz :)
UsuńNazwa "berlińskie" pochodzi z książki, o której pisałam we wstępie :)
Faktycznie ciasto twarogowe daje wiele możliwości. Moja mama robiła podobne choć jednak w innych proporcjach i zawijała w nie wszystko co się dało!
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję :)
Wiewióra
Robiłam już kiedyś ciasto z twarogiem zamiast jajek, rzeczywiście jest bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńciesze się, że nie tylko mi smakuje takie ciasto! pozdrawiam :)
Usuń